Hazırlık Yılı (Foundation)
Hazırlık yılı eğitiminde temel amaç, Avustra’lya eğitim sistemi dışından gelen bir öğrenciye üniversite eğitimini başarılı bir şekilde tamamlaması için gerekli alt yapı derslerinin verilmesidir. Hazırlık yılı eğitimi, sosyal ve fen bilimleri gibi farklı alanlarda olabilir. Bir akademik yıl devam eden bu programda, öğrenci hem akademik açıdan, hem de İngilizce yeterliliği açısından Avustralya üniversitelerinde okuyabilecek duruma gelir. Foundation programındaki not ortalaması öğrencinin hangi üniversite de hangi programa gidebileceği ile alakalı belirleyici rol oynamaktadır. Sınırlı sayıdaki Avustralya eğitim kurumları Türkiye’de 12 yıllık eğitimi bitiren ve belli okullardan yüksek notlarla mezun öğrencileri, hazırlık yılına almadan üniversitenin birinci sınıfına direkt kabul edebilmektedirler.
Lisans Eğitimi Avustralya’da lisans programları genel olarak 3 yıl sürmekte, belli alanlarda ise eğitim 5 yıla kadar çıkabilmektedir. Üniversiteler eğitim sistemi olarak İngiliz eğitim sistemine yakındır. Üniversitelerin sunduğu diplomalar tüm dünyada kabul görmekte ve mezunlar analitik düşünebilen, profesyonel hayatlarında iyi donanıma sahip kişiler olarak ün yapmaktadırlar. Avustralya’da lisans eğitimi teorikten ziyade pratik odaklı verilmekte ve etkin bir öğretim sistemi bulunmaktadır.
Üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin başvuru için özellikle de kurumların başlangıç tarihlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Mevsimler Türkiye’dekinin tam tersi olduğu için Avustralya’da eğitim yılı şubat ayında başlar. Haziran ayında eğitim yılını tamamlamış olan öğrencilere bu 6-7 aylık ara İngilizce bilgilerini tazelemek için oldukça ideal bir fırsattır. Şubat ayından aralık ayına süren eğitim yılında birçok kurs için son başvuru tarihleri ekim ayı içerisindedir. Sınavlar sömestr sonlarında, Haziran ve Kasım aylarındadır. Sömestr arasında genelde 2 ila 4 haftalık tatiller vardır. Yaz tatilleri Kasım ya da Aralık’ta başlayıp, Şubat ayına kadar sürmektedir. Bazı üniversiteler, hazırlık yılı veren kurumlar ve meslek okulları sömestr arasında, Mayıs ve Ekim aylarında da öğrenci almaktadırlar. Avustralya’daki her okul ya da üniversite, başvuru koşulu olarak aradığı standardı kendisi açıklar. Başvuruların değerlendirilmesi aşamasında, öğrencilerin almış oldukları eğitimin içeriğini incelerler. Kabul şartları kesin ve katı şartlara dayanmamaktadır. Kurumlar başvuruları değerlendirirken, öğrencinin sosyal yaşantısına, gelecekten beklentisine ve geçmişte yaptığı sosyal ve kültürel aktivitelere de dikkat ederler.
Yüksek Lisans Eğitimi Lisans başvurularında üniversiteler yüksek akademik standartlarından dolayı çok daha zor öğrenci kabul ederken, master ya da doktora yapmak isteyen Türk öğrencilere oldukça esnek davranmaktadırlar. Sydney, Queensland, Monash ve Melbourne üniversiteleri gibi Dünya da ilk 50’de bulunan üniversiteler dahi, bütün Avustralya üniversiteleri hem şartlı kabul, hem de paket kabul vermektedirler. Avustralya’nın ülke prestiji Türkiye’de Amerika ve İngiltere kadar yüksek olmamasına rağmen, akademik olarak aynı yüksek sıralamalarda yer alan okulların bu ülkelere nazaran daha rahat öğrenci kabul etmesi, Avustralya’yı akademik açıdan çok cazip hale getirmektedir. Bu okulların Dünya’da ilk 50’de olmaları ise kesinlikle tesadüf değildir. Melbourne Üniversitesi profesörleri tarihleri boyunca tam 7 kez Nobel kazanmışlardır. Üniversiteler, endüstriyel sektörle çok yakından çalışmakta ve yüksek derecede öğretmen katılımı içeren modern ve dinamik eğitim ortamlarının da yardımıyla teorik bilgiyle iş tecrübesini birleştirmek isteyen öğrencilere büyük fırsatlar sunmaktadırlar. TAFE (Teknik ve Mesleki Eğitim) TAFE eğitimi 3 aydan 2,5 yıla kadar süren hem teknik/meslek edindirme, hem de ileri profesyonel eğitim alabileceğiniz programlardır. TAFE kurslarını üniversite veya yüksek öğrenim programlarına göre %40’a kadar varan oranlarda daha ucuzdur. TAFE programlarını, devlete bağlı TAFE yüksek okulları, özel meslek edindirme ve eğitim kolejlerinde alabilirsiniz. Diploma programlarının tamamlanmasıyla TAFE okulların anlaşmalı veya bağlı olduğu üniversitelere direkt olarak geçebilirsiniz. Diğer üniversitelere ise dışarıdan başvurarak 2. sınıftan başlayabilirsiniz. Avustralya’daki bütün TAFE enstitüleri uluslararası çapta eğitim vermektedirler. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise TAFE eğitimlerinin YÖK tarafından denkliklerinin bulunmamasıdır. TAFE sistemi yeni bir kariyer başlangıcı yapmak isteyenler, mevcut kariyerlerinde ilerlemek veya uzmanlaşmak isteyenler, üniversite öğrenimine pratik beceriler katmak isteyenler ve sonrasında üniversite öğrenimi görmek isteyenler için uygundur.
Burs Olanakları Yabancı öğrencilerin Avustralya üniversitelerinden burs temin edebilmeleri mümkün olmakla beraber lisans bursları için lise ve yüksek lisans bursları içinse lisans programlarında aldıkları notlar burs başvurularında çok önemlidir. Avustralya’da asistanlık sistemi ve burs sistemi iki ayrı kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüksek lisans ve araştırma programlarına devam eden öğrenciler, programlarında ilerledikten sonra başarıları çerçevesinde akademisyen asistanı olarak görev alabilmektedirler. Öğrencilere programlarına başvurmadan verilen bursların oranı ve değeri, programlarına başladıktan alabilecekleri burslara göre çok daha yüksektir. Burslar çoğunlukla kısmidir, yani genellikle toplam masrafın bir kısmını karşılar. Geçmiş eğitimlerinde akademik başarılarıyla ön plana çıkmış öğrenciler tam burs da alabilmektedirler.